Tudnivalók a mesterséges édesítőszerekről

Manapság egyre elterjedtebbek a mesterséges édesítőszerek, és nem csak a cukorbetegek körében, mivel sokan diétához is használják ezeket a szereket. Az édesítőkhöz por, tabletta, vagy folyadék formában is hozzájuthatunk. Az élelmiszer-iparban is egyre gyakrabban használják őket alacsony energiatartalmú élelmiszerek előállításához.

Leggyakoribb édesítőszerek:

 

Aszpartám

Nagyon gyakran használják, mivel egy alaposan bevizsgált élelmiszer-összetevőről van szó, de arról, hogy ártalmas-e a szervezetünknek, már megoszlanak a vélemények. Fő előnye, hogy nincs mellékíze, és nagyon erős édesítő erővel rendelkezik. Tartalmaz minimális mennyiségű energiát (grammonként 3 kalória). Főzésre és sütésre nem alkalmas, mivel erős hő hatására veszít az ízéből.

 

Aceszulfám

Ez egy fehér, kristályos anyag, ami rendkívül intenzív édes ízzel rendelkezik. Alkalmas sütésre vagy főzésre, mivel nem változik hő hatására az íze. A szervezetünk nem hasznosítja, energiatartalma nincs.

 

Ciklamát

Fehér, kristályos vegyület, és a kristálycukornál 35-ször édesebb. Felszívódik az emberi szervezetben, de energiát nem tartalmaz. Gyakran alkalmazzák más édesítőkkel kombinálva. Az élelmiszeriparban elsősorban csökkentett cukortartalmú vagy cukormentes élelmiszerekhez használják. A kereskedelemben asztali édesítőszerként is forgalomban van.

 

Szacharin 

A legrégebben ismert édesítőszer. Rendkívül erős édes íze van, de keserű-fémes mellékíze van. Az emberi szervezet nem tudja hasznosítani, és nem biztosít energiát. 

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>