Energiaspórolás a tűzhellyel

A modern konyhának legfontosabb részei a gépek, melyek hatékonyan segítik munkánkat, nagyon sok időt megspórolva számunkra. Az így nyert szabadidőt magunkra és a családunkra költhetjük.

A szabadidő mellett természetesen nem mellékes az sem, hogy az egyes gépek mennyi energiát, s ezzel együtt pénzt fogyasztanak el, s milyen megoldásokkal, trükkökkel tudunk ezen az energiamennyiségen egy picit spórolni. Mivel a legtöbb energiát a villamos tűzhely fogyasztja el, s ezt az eszközt is használjuk szinte a legtöbbször, így itt lehet egy kicsit megfogni a költségeket. Íme 5 egyszerű és hatásos tipp a villamos sütőt használók számára:

  1. Ha vannak olyan gépeink, melyek egy kifejezett feladatot látnak el, akkor azt használjuk a tűzhely helyett. Például elektromos kávéfőzővel kevesebb áramot fogyasztunk el, mint a kotyogós kávéfőzőt a főzőlapra állítva, s ugyanez igaz például a vízmelegítőre is.
  2. Megéri modernebbre cserélni az elavult tűzhelyünket, mivel az újabb gépek már a légkeverést is alkalmazni tudják, melynek segítségével akár harmadával gyorsabban is elkészül az étel, fele annyi energia elfogyasztásával. Ráadásul a légkeveréses sütőben egyszerre több ételt is készíthetünk, mivel az íz-, és illatanyagok nem fognak egymással keveredni.
  3. Ha a sütési idő vége előtt kis idővel elzárjuk az elektromos sütőt, akkor a meglévő meleg már további energia felhasználás nélkül is készre süti az ételt. A főzőlapoknál pedig fontos, hogy mindig tiszta legyen a felületük, mert így tökéletes marad az energia áramlása.
  4. Meglepően sokan nem használnak fedőt, így a keletkező hő a szabadba távozik. Fedő nélkül a teljes felhasznált energia mennyisége akár többszöröse is lehet a fedővel történő felhasználásnak!
  5. Ha az ételt a kisebb átmérőjű főzőlapon készítjük, akkor kicsit több idő kell az étel elkészüléséhez, de sokkal kevesebb energiát használunk el közben. Érdemes tehát a kisebb főzőlapot használni, ha az étel elkészítése nem rettentően sürgős!

tuzhely

Persze, ha igazán spórolni akarunk, jó ha tudjuk, hogy vannak sütés nélküli receptek is. Ha pedig az egészséges táplálkozás hívei vagyunk, akkor tudhatjuk, hogy az ételek annál egészségesebbek, minél kevesebb feldolgozási folyamaton esnek át.

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>